Concerten

Lustrumconcert ‘De Verwondering’ 
Datum concert: 22 Apr 2023

Lustrumconcert ‘De Verwondering’ 

Op zaterdag 22 april vierden we ons 40 (+ 2) jarig bestaan met een zeer gevarieerd concert, helemaal Lingua Musica!  Lingua Musica had voor de muzikale begeleiding een strijkersensemble gestrikt en werkte samen met een verhalenverteller ( Hans Platenkamp) voor een spannende muzikale voorstelling! Het programma zag er als volgt uit:

▪ Joseph Rheinberger: ‘Stabat Mater‘
▪ Arvo Pärt: ‘Magnificat‘
▪ Gabriel Fauré: Cantique de Jean Racine
▪ Pieter van Dijck: ‘Het eerste opstijgen’
▪ Daan Manneke: ‘Ballade van de geschiedenis der tegenwoordige tijden’
▪ Ingmar Janssen: ‘Zo heb ik Leiden Lief’
▪ Blackwell/Cole Porter: ‘Let’s do it’
▪ Hendrik Andriessen: ‘Due madrigali (Evviva Bacco / Che Debbo Far)’
▪ intermezzi door de begeleiders

Inloopconcert Open Monumentendag
Datum concert: 11 Sep 2022

Optreden in de Aalmarktzaal, tweemaal een half uur. Voor een deel ook stukken die we ook op ons lustrumconcert ten gehore zullen brengen (22 april ’23)

We zongen:

  • Three Elizabethan Part Songs (Vaughan Williams)
  • De Verwondering/Het eerste opstijgen (Pieter van Dijck)
  • The Shower / The Fountain (Elgar)
  • Let’s do it (Cole Porter/arr. David Blackwell)
Een nieuwe lente!
Datum concert: 24 Apr 2022

Ons eerste post-corona optreden was een vrolijk lenteconcert op een zonnige zondagmiddag in de Lokhorstkerk in Leiden, voor het eerst onder leiding van Sarah Elias

Het programma:

  • April is in my mistress’ face (Morley)
  • Ecco Mormorar l’onde (Monteverdi)
  • Varsang/Juninatt (Peterson-Berger)
  • Zigeunerlieder (Brahms)
  • 5 Flower Songs (Britten)
  • Te Quiero (Favero)

Op piano: Lodewijk Crommelin

Magnificat!
Datum concert: 15 Dec 2019

Zondag 15 december gaven we ons laatste concert o.l.v. onze dirigent Hans Noijens. Met een Nederlandse première van de Mariavespers van Johann Christoph Pez (1664-1716) en koormuziek van Baltische componisten van onder andere Ēriks Ešenvalds, trad Lingua Musica de kersttijd tegemoet. Het was een druk bezocht concert met sprankelende barokmuziek naast verstilde en kleurrijke eigentijdse muziek in samenwerking met met musici uit het Leids Barokensemble en een solistenkwartet.

USA in concert
Datum concert: 30 Mar 2019

Zaterdagavond 30 maart om 20.15 uur gaven we een concert in de Lokhorstkerk in Leiden. In USA in Concert liet kamerkoor Lingua Musica weer eens wat bijzonders laten horen! Een flamboyante selectie van Amerikaanse koormuziek uit de 20e en 21e eeuw met humor, nostalgie en verrassing. Zo laat Eric Whitacre onder andere het dierenrijk voorbij komen in de Animal Crackers, brengt Lauridsen overpeinzingen ten gehore in ‘les Chansons des Roses’, op teksten van Rilke. Philip Glass ontroert met zijn zettingen op aangrijpende teksten over de grote levensvragen. Maar we doken ook in de wereld van musical en variété in het Amerika van George Gershwin en in de lyrische muziek van de Noorse Amerikaan Ola Gjeilo.

Samenwerking Decadent en Lingua Musica
Datum concert: 18 Nov 2018

Zondag 18 november zongen we tijdens de Pop-up expositie ‘Drei Positionen’ samen met Decadent liederen van Philip Glass. De titel “Drei Positionen” verwijst naar de drie exposerende kunstenaars, Christine Bittremieux (België), Lisa van der Heijden (Duitsland) en Nies de Vuijst (Nederland). Ze werken alle drie abstract maar op heel verschillende wijze, beïnvloed door hun verschillende achtergronden.

Barcelona-reis
Datum concert: 29 Sep 2018

Eind september waren we met ons koor een aantal dagen in Barcelona. We hebben daar met het Spaanse kamerkoor ‘Dex Cor’ een concert gegeven. Tijdens onze reis mochten we repeteren in het klooster van Montserrat, prachtig gelegen hoog in de bergen, en daar ook zelfs gezongen. Dat was een zeer bijzondere dag. Natuurlijk ook met Dex Cor gerepeteerd, want een aantal liederen zouden we samen zingen. Een erg leuke ervaring en het concert was druk bezocht. Met name het ‘Merck toch hoe sterck’ werd warm ontvangen! Veel dank zijn we verschuldigd ons ons eigen Spaans koorlid Joaquim, die deze reis heeft georganiseerd!

Una tarde melancólica
Datum concert: 22 Apr 2018

Op zondagmiddag 22 april zingt kamerkoor Lingua Musica Zuid-Amerikaanse, Sefardische en Hebreeuwse muziek. De Zuid-Amerikaanse muziek kent mooie melodieën op teksten vol symboliek waarin je de verborgen werelden van dichters proeft. De Sefardische muziek ontstond in Spanje door Joden (Sepharàd is Hebreeuws voor Spanje) die zich vanaf 711 gedurende vijf eeuwen in Spanje vestigden. De taal die zij gebruikten is het Ladino, oud-Castiliaans vermengd met Hebreeuws. Met romanza’s werden de kinderen in slaap gesust; ze werden uitgevoerd bij feestelijke gelegenheden en de jonge vrouwen zongen er al hun heimwee en verlangen in uit als zij met elkaar waren op de binnenplaatsen. De Hebreeuwse muziek weerspiegelt de verschillende invloeden van composities van migranten vanuit de hele wereld naar Israël op de traditionele Joodse muziek.
Lingua Musica zingt muziek van o.a. Dante Andreo (Argentinië, 1949), Oscar Hernández Falcón (Cuba, 1891 – 1967), Paul Ben- Haïm (1897 – 1984) en Dov Carmel (1932), wiens ‘Piyutim’ is gebaseerd op sabbatliederen die in vroeger tijden werden gezongen door de Spaanse joden op teksten van Middeleeuwse Joodse dichters. Van Astor Piazzolla (1921 – 1992) wordt het bekende Adios Nonino gezongen, begeleid op accordeon. Daarnaast staan enkele koorarrangementen van traditionele liederen op het programma, zoals La Llorona (“De Huilende vrouw”), een legendarisch personage in de folklore van Latijns-Amerika.
Een gevarieerd programma met swingende ritmes en melancholische teksten, o.l.v. dirigent Hans Noyens en met medewerking van Peter van Os, accordeon, en Jochen Hachgenei, slagwerk.

Wanneer: 22 april om 15.00 uur
Waar: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Toegang: €15, kinderen tot en met 12 jaar gratis

Lingua bezingt liefdesperikelen op zaterdagavond 23 september
Datum concert: 23 Sep 2017

Liefdesperikelen, wie kent ze niet? Ze geven het leven de nodige glans en kleur maar leveren ook bittere tranen op. Geen componist of dichter te bedenken die dit thema niet aangeraakt heeft.

Lingua Musica zingt op zaterdagavond 23 september liefdesperikelen die Whitacre, Brahms, Bartok en Kodaly, Haydn, Liszt en Brahms geïnspireerd hebben.

Wanneer: 23 september 20.00 uur
Waar:       Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Toegang:   €15, kinderen tot en met 12 jaar gratis

 

 

Snertconcert 19 februari 2017
Datum concert: 19 Feb 2017

Snertconcert zondag 19 februari 2017

We zongen op zondag 19 februari 2017 liederen passend bij de maand februari waarin de dagen nog kort en koud zijn, maar het voorjaar in aantocht is. Wij zongen over treurnis, kommer en kwel, maar er waren ook vrolijke noten. Het concert werd Snertconcert gedoopt.

Onder leiding van onze nieuwe dirigent Hans Noijens zongen wij liederen van Poulenc, Elgar, Chapman, Rutter, Tosati, Berio en Monteverdi over winterse kou en onbereikbare liefde, maar ook huwelijksgezang en een boerendans staan op het programma. Emma Jones verzorgde een intermezzo op saxofoon.