Meer zee

Datum concert: 9 Jun 2013

poster-meer-zee-kleiner-2013-Op zondagmiddag 9 juni 2013 gaf het Leids kamerkoor Lingua Musica een bijzonder concert in de Lokhorstkerk, onder de titel ‘Meer Zee’.

Het hoogtepunt van het concert was de première van twee koorstukken, die speciaal voor Lingua Musica zijn geschreven. Het koor liet ter ere van de deelname aan het Leids Amateurkunst Festival 2013 twee opdrachtcomposities maken. Deze werden uiteraard tijdens het festival ten gehore gebracht (zie ook www.leidsamateurkunstfestival.nl); op het concert van 9 juni gaf Lingua Musica een voorproefje.

affiche : Sylvia de Bruyn en Matilde Zijp, www.matildezijp.nl

Het koor bracht verder werken van Ralph Vaughan Williams en van Gioachino Rossini. Daarnaast stonden er diverse andere ‘waterige’ stukken op het programma, o.a. van de Nederlandse comonisten Jurriaan Andriessen en Jetse Bremer en van de Belg Jean Lambrechts. Het programma was grotendeels a capella, enkele stukken worden op piano begeleid door Eke Simons.

Poëziewedstrijd
De ontstaansgeschiedenis van de nieuwe stukken is bijzonder. Het koor heeft een poëziewedstrijd uitgeschreven onder een aantal Leidse dichters. Uit de ingezonden gedichten is een keuze gemaakt door twee gerenommeerde componisten. Daan Manneke koos het gedicht ‘Blind varen op een zee van water’ van Susanne Metaal voor zijn indrukwekkende compositie ‘Ballade van de geschiedenis der tegenwoordige tijden’. Rita Hijmans liet zich voor het melodieuze stuk ‘Vergelijkingen’ inspireren door het gelijknamige gedicht van Christiaan van Tol.