Una tarde melancólica

Datum concert: 22 Apr 2018

Op zondagmiddag 22 april zingt kamerkoor Lingua Musica Zuid-Amerikaanse, Sefardische en Hebreeuwse muziek. De Zuid-Amerikaanse muziek kent mooie melodieën op teksten vol symboliek waarin je de verborgen werelden van dichters proeft. De Sefardische muziek ontstond in Spanje door Joden (Sepharàd is Hebreeuws voor Spanje) die zich vanaf 711 gedurende vijf eeuwen in Spanje vestigden. De taal die zij gebruikten is het Ladino, oud-Castiliaans vermengd met Hebreeuws. Met romanza’s werden de kinderen in slaap gesust; ze werden uitgevoerd bij feestelijke gelegenheden en de jonge vrouwen zongen er al hun heimwee en verlangen in uit als zij met elkaar waren op de binnenplaatsen. De Hebreeuwse muziek weerspiegelt de verschillende invloeden van composities van migranten vanuit de hele wereld naar Israël op de traditionele Joodse muziek.
Lingua Musica zingt muziek van o.a. Dante Andreo (Argentinië, 1949), Oscar Hernández Falcón (Cuba, 1891 – 1967), Paul Ben- Haïm (1897 – 1984) en Dov Carmel (1932), wiens ‘Piyutim’ is gebaseerd op sabbatliederen die in vroeger tijden werden gezongen door de Spaanse joden op teksten van Middeleeuwse Joodse dichters. Van Astor Piazzolla (1921 – 1992) wordt het bekende Adios Nonino gezongen, begeleid op accordeon. Daarnaast staan enkele koorarrangementen van traditionele liederen op het programma, zoals La Llorona (“De Huilende vrouw”), een legendarisch personage in de folklore van Latijns-Amerika.
Een gevarieerd programma met swingende ritmes en melancholische teksten, o.l.v. dirigent Hans Noyens en met medewerking van Peter van Os, accordeon, en Jochen Hachgenei, slagwerk.

Wanneer: 22 april om 15.00 uur
Waar: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Toegang: €15, kinderen tot en met 12 jaar gratis